‘Ignorance is bliss’ zeggen ze weleens. Het is altijd makkelijker om iets te geloven zonder vragen te stellen. Kritisch zijn en je eigen opzoekingswerk wordt als snel als ‘overrated’ en gewoonweg vermoeiend bestempeld. De media zou natuurlijk ook niet durven om ons leugens te voeren *kuchkuch*. Aspartaam wordt al tientallen jaren gestigmatiseerd als kankerverwekkend en slecht voor de gezondheid. Maar klopt dit wel? Waarop is dit berust?
Aspartaam is een zoetstof die vele malen zoeter is als suiker en geen bittere nasmaak heeft zoals stevia. Hierdoor heb je er zo weinig van nodig om je voeding of drank zoet te maken dat het (zo goed als) geen calorieën bevat. Ook heeft aspartaam, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, geen effect op je eetlust, je bloedsuikerspiegel of je gezondheid als het binnen normale dagelijkse doseringen wordt genomen. Sounds almost too good to be true!
Voordat je met argumenten begint te gooien zoals “aspartaam is kunstmatig, dat kan niet veilig zijn” of “chemicaliën veroorzaken kanker in je lichaam”. Is het misschien wijs om eerst eens te kijken wat er nu juist gebeurd met deze oh zo duivelse chemische producten in je lichaam.
Zodra aspartaam je lichaam binnenkomt wordt het afgebroken tot 50% fenylalanine, 40% aspartaam zuur en 10% methanol. Voordat je ook hier je vooroordelen over spuwt met als enkel bewijst dat het giftig “klinkt”, is het misschien interessant om te weten dat al deze afbraakproducten ook voorkomen bij normale voeding zoals melk, bananen, noten, havervlokken en vlees.
Ik hoor je al denken:”Oké, maar bij aspartaam liggen de concentraties waarschijnlijk veel hoger!” Nope, weeral niet waar. De acceptabele dagelijkse dosis is 60x hoger dan wat je kunt bekomen met aspartaam.
Verschillende studies hebben reeds bevonden dat er géén verhoging in plasmaconcentraties is voor methanol, phenylalanine of aspartaam zuur als je tot 50mg/kg lichaamsgewicht aan aspartaam consumeert per dag. Dat staat gelijk aan meer dan 5,5 liter cola light/dag voor een persoon van 70kg!
Aspartaam wordt dus afgebroken tot 3 onschuldige afbraakstoffen die in veel grotere hoeveelheden voorkomen in vele andere “gezonde” voedingsproducten.
Hopelijk is het gros van de haters nu overtuigd dat aspartaam volkomen veilig en onschuldig is wanneer het in normale dosissen wordt geconsumeerd, maar voor de overgebleven personen die nog niet overtuigd zijn…
Laten we eens kijken naar wat ‘veilig’ überhaupt betekent. Veilig betekent dat het geen kwaad kan voor de gezondheid, oftewel niet giftig is. In tegenstelling tot wat velen geloven is het niet zo dat een product “wel” of “niet” giftig is. Elk product is giftig, zelfs water. De vraag is alleen hoeveel je ervan moet consumeren voordat bijwerkingen optreden en het giftig wordt.
Wanneer we een product als “niet-veilig” bestempelen, betekent dit enkel en alleen dat de dosis waarbij bijwerkingen optreden niet veel hoger ligt dan de normale dagelijkse dosis.
van een kleine dosis cocaïne kan je al bijwerkingen krijgen, vandaar dat dit als niet-veilig bestempeld wordt. Van water kan je echter absurde hoeveelheden drinken voordat je bijwerkingen ervaart, dus beschouwen we water als veilig. De dosis bepaalt de veiligheid.
Aspartaam wordt als veilig en onschadelijk beschouwd tot een bovengrens van 50mg/kg lichaamsgewicht per dag. Deze bovengrens is vastgelegd door verschillende wereldorganisaties (European Food Safety Authority (ESFA), The World Health Organization (WHO), The US Food and Drug Administration (FDA), enzovoort).
Eén glas cola zero bevat ongeveer 44mg aspartaam. Een magere vrouw van 50kg zou dus 57 glazen cola zero per dag mogen consumeren om binnen de veilige marges te blijven. Een normale man van 80kg zou 90 glazen mogen drinken. Je kunt dus gerust concluderen dat aspartaam volkomen veilig is binnen normale consumptiehoeveelheden.
Een belangrijke kantnota hierbij is dat deze maximumdosis is berekend door de laagste dosis te nemen waarbij bijwerkingen optraden (in dieren! omdat bij mensen nog geen enkele studie bijwerking heeft kunnen bevinden) en deze vervolgens ook nog eens met een foutmarge van een factor 100 te vermenigvuldigen! Concreet: er zijn geen gezondheidsrisico’s bevonden tot 100x de aanbevolen maximum dosis. Dit zou dus 9000 glazen cola zero per dag zijn.
Gezien keer op keer bewezen wordt dat aspartaam volledig veilig is en keer op keer duidelijk de relatie gelegd wordt tussen overconsumptie van suiker en gezondheidsrisico’s, is het vermijden van aspartaam in onze huidige (obese) maatschappij zeer ironisch.
Als aspartaam werkelijk zo veilig is, waarom hoor je er dan enkel slechte dingen over aspartaam in de media? Simpel, de media wilt enkel en alleen inspelen op mensen hun emoties en het liefst nog op hun angst. Alleen zo krijgt de media hun continue drang naar sensatie bevredigd.
Er zijn verschillende rattenstudies die aantonen dat aspartaam kankerverwekkend is bij bepaalde dosissen. Zo zijn er ook verschillende studies die aantonen dat broccoli in bepaalde dosissen kankerverwekkend is in ratten. Deze studies dienen namelijk net om te bepalen tot welke dosis substanties veilig zijn. Ze verhogen en verhogen de dosis in deze ratstudies tot ze bijwerkingen vinden. Vervolgens berekenen ze het menselijk equivalent, doen dit maal een factor 100 en voila, je hebt de maximum aanbevolen dagelijkse dosis (MADH). Maar wat denk jij dat het beste verkoopt? “Nogmaals een studie die de MADH van aspartaam bevestigd.” of “Aspartaam zorgt voor kanker in ratten!”.
De media hun job is om je aandacht te krijgen, op je emoties in te spelen en helaas, je te entertainen. Anders zou niemand de media nog volgen.
Wil je geëntertaind worden, volg dan de media. Wil je echter geïnformeerd worden, doe dan je wetenschappelijk opzoekingswerk.
Geloof dus aub deze bullshit niet.
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak. Een product dat iets even zoet kan maken als suiker zonder de calorieën klinkt te goed om waar te zijn. Al helemaal aangezien ‘gezond’ en ‘lekker’ vaak als contradicties van elkaar gezien worden. Wil je gezond eten, dan mag het niet lekker zijn. Althans dat is wat onze maatschappij ons wilt doen geloven. Aspartaam bestaat echter al sinds 1965 en is een van de meest onderzochte en veilige voedingsmiddelen. Soms kan je toch je zoete tand bevredigen zonder daarvoor te moeten inboeten. Diëten hoeft geen lijdensweg te zijn!
Mijn coaching benadering is 100% wetenschappelijk gefundeerd. Elk principe dat ik gebruik is gefundeerd en gevalideerd door evidentie en persoonlijke ervaring. is iets niet evidence-based, dan zal ik er geen gebruik van maken.