Kun je lokaal vet verbranden?

Alex Mann · 20 August 2020

Nu de lente in het land is begint iedereen zijn lichaam “zomerklaar” te maken. Wat kilo’s kwijt geraken en vooral die buikspieren tevoorschijn toveren. Vervolgens kom je reclame tegen over de laatste abtronic dat je buikvet als sneeuw voor de zon zou doen smelten en dit allemaal terwijl je je favoriete netflix serie kunt kijken. Niet alleen moet je weinig moeite doen, maar je verliest ook nog eens vet precies op die plaatsen waar je het wilt! Jammer genoeg is dit enkel een mooie droom en heeft dit evenveel kans op werken als de teleporteermachine van professor Barabas. ‘Spoiler alert’: plaatselijk vet verbranden is onmogelijk.

Vaak denkt men dat je als je een spiergroep vaak genoeg traint, je daar plaatselijk vet kunt verbranden. Door bijvoorbeeld veel schuine buikspieroefeningen te doen kun je die ‘love handles‘ kwijt geraken. Je lichaam bepaalt echter zelf waar het eerst zijn vet gaat verbranden. De enige manier om dus van je ‘love handles‘ of bierbuik af te geraken is door je vetpercentage omlaag te krijgen door in een minder-verkoopbare negatieve energiebalans te zitten. Waarom sommige gebieden “probleemzones” zijn qua vetopslag en waarom je niet lokaal vet kunt verliezen lees je hieronder.

De enige manier om dus van je ‘love handles’ of bierbuik af te geraken is door je vetpercentage omlaag te krijgen door in een minder-verkoopbare negatieve energiebalans te zitten.

Again those hormones…

Adrenaline is een van de hormonen verantwoordelijk om je vetverbranding in gang te zetten. Adrenaline bindt aan de vetcel waarna de vetzuren uit deze vetcel ofwel gemobiliseerd ofwel geïmobiliseerd worden afhankelijk van aan welke receptoren adrenaline het meest bindt. Adrenaline kan namelijk binden aan verschillende adrenoceptoren die zich bevinden op vetcellen. De twee voornaamste zijn alpha-2 en bèta-2 receptoren. Wanneer adrenaline bindt aan bèta-2 receptoren, worden de vetzuren in de vetcel gemobiliseerd en kunnen deze als brandstof gebruikt worden. Indien adrenaline bindt aan de alpha-2 receptoren, je kunt het al raden, worden de vetzuren geïmmobiliseerd. Alle vetcellen hebben een combinatie van beide receptoren, maar de verhouding tussen deze beiden verschilt per regio in het lichaam. Regio’s met veel alpha-2 receptoren vormen de typische “probleemzones”. Vanwege deze reden zijn bepaalde lichaamsdelen, zoals de heupen bij vrouwen en de buikregio bij mannen vaak “hardnekkige” zones om vet te verliezen. Desondanks zal ook uit deze regio’s uiteindelijk vet gemobiliseerd worden en is het enkel een kwestie van tijd. Je hebt dus geen speciaal ‘ab training device from the future’ nodig, enkel een negatieve energiebalans en tijd. 

Regio’s met veel alpha-2 receptoren vormen de typische “probleemzones”.

De oplossing

Om je ‘love handles‘ kwijt te spelen moet je dus simpelweg in een negatieve energiebalans zitten. Vertaald: je moet minder calorieën consumeren dan dat je opneemt. Niet sexy of verkoopbaar, maar wel effectief. Mensen die een quick fix zoeken zijn altijd een makkelijk slachtoffer. Maak hun wijs dat jouw toestel hun buikvet zal wegsmelten als sneeuw voor de zon zonder dat ze een vinger moeten uitsteken en ze zijn al verkocht. Kassa kassa. Als iets klinkt als te mooi om waar te zijn, is het dit ook vaak. Om een negatieve energiebalans te creëren heb je geen speciale toestellen nodig, enkel wat wilskracht. Minder eten en meer bewegen is de sleutel tot jouw droomlichaam.

Take home message

Ondanks de marketingstunts die je op de telecommercials ziet passeren, bestaat zoiets als lokaal vet verbranden niet. Je buikvet zal op exact dezelfde plaats blijven zitten, ongeacht hoelang je die abtronic zijn werk laat doen als je niet in een caloriedeficiet zit. Ook eindeloze crunches zorgen niet voor een lokaal verhoogde vetverbranding. Laat je dus niks wijsmaken en zorg er gewoonweg voor dat je in een negatieve energiebalans zit door minder calorieën te consumeren en meer te bewegen. Dit samen met wat geduld is de weg naar die zichtbare buikspieren van op de infocommercials!

Deel dit artikel

Alex Mann Alex Mann

Over de auteur

Mijn coaching benadering is 100% wetenschappelijk gefundeerd. Elk principe dat ik gebruik is gefundeerd en gevalideerd door evidentie en persoonlijke ervaring. is iets niet evidence-based, dan zal ik er geen gebruik van maken.

WhatsApp

Meer info aanvragen

Vraag vrijblijvend extra info aan ivm personal training. We werken graag een aanbod op maat uit naar jouw behoeften.

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Contacteer ons

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Boek een intake

Maak een afspraak door het onderstaande formulier in te vullen.