In de huidige stressvolle maatschappij zijn slaapproblemen een bekend fenomeen. Wat helaas niet zo bekend is, is de nefaste gevolgen hiervan. Onvoldoende slaap heeft een directe negatieve invloed op je gehele lichaam. Je zou dagelijks een minimum van 7 uur slaap moeten krijgen (en een maximum van 9 uur). Ja, teveel is ook niet goed! Slaap je gemiddeld elke week tussen de 7u en 9u, dan zit je goed. Naast de kwantiteit van slaap, is ook de kwaliteit van slaap belangrijk. Laten we het eens bekijken…
Een optimaal trainingsprogramma en een goed voedingsschema zijn de eerste cruciale stappen in de richting van je droomfysiek. De effecten van slecht slapen worden echter altijd zwaar onderschat. Een goed slaappatroon moet ook prioriteit krijgen in je verhaal naar jouw droomfysiek. Slaap is namelijk een van de meest belangrijke factoren voor fysiek (en mentaal) herstel buiten de gym. Het zorgt ervoor dat je weefsels (o.a. je zenuwstelsel) zich adequaat kan herstellen en je mentaal terug fris bent de dag erna. Je moet elke dag je ‘batterij’ terug opladen en dat gebeurt tijdens je slaap.
Een chronisch slaaptekort heeft een gigantische impact op je fysiek. Het maakt je vatbaarder voor stress, je eetlust neemt toe, je testosteron verminderd, je wordt insuline resistenter, kunt minder goed nadenken, je wordt sneller ziek, enzovoort. Ik hoop dat het duidelijk is dat, naast training en voeding, slaap en stress de 2 belangrijkste factoren die je in orde moet maken om jouw droomfysiek te behalen.
Tijdens het slapen doorloop je 5 verschillende fases die elk ongeveer 1,5 uur duren. Eerst komen er 4 fasen niet-REM slaap, waarna de REM-slaap begint. De eerste fase is de fase waarin je in slaap valt. Deze duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten. In fase 2 ontspannen je spieren en je lichaamstemperatuur en hartslag nemen af. Je lichaam maakt zich klaar voor de diepe slaap. Fase 3 en 4 zijn de fases van de matige en diepe slaap. Deze fases zijn vooral heel belangrijk naar herstel van weefsel en spiermassa toe. De 5de en laatste fase is waar de REM (rapid Eye Movement) slaap plaatsvindt.
Deze fases moet je allemaal doorlopen om goed uitgerust te zijn en adequaat te kunnen herstellen. Het is vooral problematisch wanneer je fase 3 tem 5 mist. Dit is namelijk de fase waarin je lichaam en hersenen volledig kan uitrusten en herstellen.
De uren dat je slaapt is heel belangrijk. Probeer altijd te mikken op 7 tot 9 uur slaap per nacht. Daarnaast is de kwaliteit zeker even belangrijk. Je kent het vast wel. Je hebt meer als 9 uur geslapen, maar je bent nog steeds moe en hebt de hele dag het gevoel dat je een dutje wilt doen. Het eerste teken van een slechte slaapkwaliteit. Maar hoe verbeter je je slaap kwaliteit?
Bij deze mijn tips:
De impact van slecht slapen op je fysiek is zeker niet te onderschatten. Geef naast je voedings- en trainingsprogramma ook genoeg aandacht aan het optimaliseren van je slaap doormiddel van bovenstaande tips.
Mijn coaching benadering is 100% wetenschappelijk gefundeerd. Elk principe dat ik gebruik is gefundeerd en gevalideerd door evidentie en persoonlijke ervaring. is iets niet evidence-based, dan zal ik er geen gebruik van maken.