Krachttraining bij ondernemers

Alex Mann · 30 April 2020

Als ondernemer moet je in België ofwel goed gek zijn, ofwel koppig volhardend. Het is die tweede categorie die er effectief iets van maakt op lange termijn. Het zijn de bizarre visionairs, de realistische dromers, de nuchtere strategen, de noeste werkers en de averechtse avonturiers die zelf hun verhaal schrijven. Die eigengereidheid, die drang om zelf te beslissen over de volgende stap: dat is typisch voor een ondernemer.

Ook kenmerkend: in de beginjaren hebben veel ondernemers de neiging om zichzelf en hun privéleven weg te cijferen voor hun bedrijf. De droom komt namelijk niet vanzelf uit. Maar gaandeweg groeit het besef dat een andere balans ook mogelijk is. Soms zelfs wenselijk. Eentje waarbij de eigen gezondheid op het voorplan treedt. Als strategie om een betere balans te bereiken én daardoor op alle domeinen te groeien.

Krachttraining is als ondernemen. Iedereen wil er wel de vruchten van plukken. Maar niet iedereen beseft dat er een zekere werkethos en zelfdiscipline bij komt kijken. Een ondernemer werkt met balansen, KPI’s, ROI’s, LOI’s en nog een bataljon aan termen. In krachttraining werken we evenzeer met balans maar ook met squats, ROM, EPOC, en hebben we eveneens nog een indrukwekkend arsenaal aan andere wetenschappelijke inzichten.

Bon, krachttraining dus. Is het iets voor jou? Absoluut, is mijn antwoord. Al lijkt het op het eerste zicht niet zo. Jezelf staan afmatten met zware gewichten terwijl er een personal coach als slavendrijver naast je staat te commanderen. Iemand die je houding en elke beweging vrolijk kritisch becommentarieert terwijl jij het zwart ziet worden voor je ogen. Daar moet je inderdaad goed gek voor zijn. Of koppig volhardend omdat je weet dat dit de weg naar jouw top is. Zie je wel dat krachttraining iets voor ondernemers is?

Iemand die je houding en elke beweging vrolijk kritisch becommentarieert terwijl jij het zwart ziet worden voor je ogen.

Meer nog, voor jou als ondernemer zou ik durven zeggen dat krachttraining prioriteit heeft over eender welke andere sport. En dit zijn de redenen waarom:

Krachttraining bouwt spiermassa op.

Krachttraining bouwt spiermassa op? Denk nu niet dat ik hiermee een open deur intrap. Wat ik hiermee vooral bedoel is dat het ‘functionele’ spiermassa opbouwt. Een klein beetje extra spiermassa kan er al snel voor zorgen dat je bovenaan de trap lachend aankomt in plaats van hijgend. Daarnaast is krachttraining het perfecte tegengif voor al die negatieve effecten die continu aan een bureau zitten meebrengt.

Krachttraining heeft enorm veel gezondheidsvoordelen.

Krachttraining doet véél meer voor je lichaam dan enkel spieropbouw. Hier een korte opsomming van een aantal gezondheidsvoordelen die krachttraining te bieden heeft:

  • een beter cholesterolprofiel
  • minder risico op diabetes
  • minder risico op hart- en vaataandoeningen
  • een lagere bloeddruk
  • minder stress en angst
  • een beter immuunsysteem

Dit allemaal en ook nog eens strakker in het pak zitten? Klinkt niet slecht…

Een uitgebreidere lijst van alle gezondheidsvoordelen die krachttraining biedt vind je in dit artikel.

Krachttraining verbetert je flexibiliteit.

Een typische mythe is dat krachttraining ervoor zorgt dat je stijver wordt. Wanneer je je spieren traint doorheen een volledige ‘range of motion’ (= ROM) zorgt dit er zelfs voor dat je flexibeler wordt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de kans op een spierscheur of lage rugpijn sterk verminderd wordt.

Krachttraining verbrandt vet als geen ander.

Cardiotraining verbrandt enkel calorieën op het moment dat je het doet. Krachttraining daarentegen zorgt ervoor dat je spiermassa opbouwt, waardoor je continu meer calorieën verbrandt. Elke spiervezel heeft energie nodig. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer… inderdaad, je kunt het al raden… calorieën je verbrandt door gewoonweg je dagdagelijkse zaken te verrichten.

Krachttraining zorgt voor een betere hersenfunctie.

Krachttraining zorgt voor een verhoogde hartslag en een verwijding van je aders, waardoor er meer bloed naar je hersenen gepompt wordt. Als ondernemer word je continu geconfronteerd met uitdagingen en problemen die je moet oplossen. Het is net in de momenten dat je je hersenen toelaat om aan iets anders te denken, je vaak tot de oplossing komt. Je zou niet de eerste zijn die vast zit met een werkgerelateerd probleem en opeens een “eureka”-moment ervaart tijdens zijn trainingssessie.

Je zou niet de eerste ondernemer zijn die zijn eureka moment heeft tijdens een zware krachttrainingsessie.

Door uit je typische werkomgeving te komen en te focussen op een zware squat of benchpress, is je gedachtenstroom leeg genoeg om ruimte te creëren voor nieuwe ideeën. Dit is ook het grote verschil tussen op een burnout afstevenen en ondernemen op een duurzame manier.

Krachttraining zorgt ervoor dat je er beter uitziet.

De eerste indruk is enorm belangrijk, of je dat nu wilt of niet. Van de afspraken in de dagelijkse agenda tot de netwerkmeetings ’s avonds: een positieve geest in een positief lichaam straalt zelfzekerheid uit.

Krachttraining en ondernemerschap hebben veel gemeen.

The best for last. Dit laatste punt is het belangrijkste punt in mijn pleidooi waarom ik ervan overtuigd ben dat krachttraining een plaats moet hebben in een ondernemer zijn leven. Ik geloof er sterk in dat als je jezelf ontwikkelt in een deelaspect van je leven, dit zich vertaalt naar andere gelijkende aspecten. Krachttraining is een mentaal spel, identiek aan het mentale spel van ondernemen. Het ene gaat het andere versterken.

Arnold Schwarzenegger zei ooit eens “Everything I needed to know on how to succeed, I learned from weight training”. En kijk, hij heeft als koppige Oostenrijkse immigrant toch maar mooi drie verschillende carrières uitgebouwd in de Verenigde Staten.

Als koppige Oostenrijkse immigrant heeft hij toch maar mooi drie verschillende carrières uitgebouwd in de Verenigde Staten.

Waarom krachttraining is als ondernemen:

Beiden zijn “data” gedreven.

Als ondernemer heb je data van je bedrijf nodig. Meten is weten. Als je de cijfers kent, weet je waar je verbetering in kunt brengen, veranderingen nodig zijn en kun je verdere projecties naar de toekomst maken.

Krachttraining werkt op dezelfde manier. Je logt je training, gaande van de gewichten die je gebruikt, de rust die je neemt tot het aantal herhalingen dat je maakt. Op deze manier weet je of je progressie gaat zoals hij hoort te gaan en of je veranderingen moet maken in je training en/of voedingsschema.

Beiden hebben competitiedrang als een van de drijfveren.

Een belangrijke drijfveer van ondernemers is vaak competitiedrang, hetzij met concullega’s, hetzij met jezelf. Net zoals in ondernemerschap, is een continue competitie met jezelf de gezonde variant waarop je wilt focussen. Jezelf continu verbeteren en progressie boeken is de weg naar succes. Die ene herhaling meer maken, die paar kg extra opdrukken of die extra 30 seconden volhouden.

Krachttraining zal je leren hoe je je moet focussen op die zelfverbetering, wat zich automatisch gaat vertalen naar je bedrijfsleven.

Beiden vereisen een sterke werkethiek.

Om goed te worden in krachttraining heb je een sterke werkethiek nodig. Je moet continu werken aan je uitvoering en houding, jezelf blijven uitdagen door je gewichten te verhogen en continu nieuwe oefenvarianten aanleren. Enkel zo boek je progressie. In het begin kan het lijken dat je geen vordering maakt, de oefeningen blijven even moeilijk en zwaar aanvoelen, ondanks dat de “cijfers” duidelijk progressie tonen.

Een sterke werk ethiek is zowel bij ondernemen als krachttraining onmisbaar.

Dit is ook het moeilijkste gedeelte met een onderneming te starten. Het begin lijkt het niet vooruit te gaan. Maar de juiste strategie en hard werk loont op lange termijn juist wel.

Krachttraining leert je om geduld en vertrouwen te hebben in het proces en om continu hard te blijven werken ondanks dat je geen onmiddellijke bevrediging krijgt.

Beiden vereisen mentale weerbaarheid.

Een bedrijf opstarten is hard werken. Het kan uiteraard leuk en bevredigend werk zijn, maar iemand die zegt dat je met een paar uurtjes per dag werken je droom kunt waarmaken, is je aan het voorliegen. Dit gepaard met serieuze stress, slapeloze nachten, wisselende uren en onzekerheid kan er al snel voor zorgen dat startende ondernemers de handdoek in de ring gooien.

Ditzelfde geld voor krachttraining, het is een continue uitdaging, hard werk en vergt tijd en geduld om er beter in te worden. Krachttraining daagt je fysiek en mentaal uit. Er zullen momenten zijn waar je denkt dat je het gewicht gewoon niet meer omhoog zult krijgen, of die laatste herhalingen of seconden niet meer gaan lukken. Dat zijn de momenten dat je jezelf tot het uiterste moet drijven. Dat zijn de momenten die ervoor zorgen dat je een mentale weerbaarheid opbouwt en dingen verwezenlijkt die je eerst niet voor mogelijk achtte. Deze mentale kracht vertaalt zich direct naar de ondernemerswereld. Je zult ‘onoplosbare’ situaties resoluter aanpakken en jezelf tot het uiterste drijven om elke situatie de baas te raken.

De gym zou de plaats moeten zijn waar het nooit makkelijker wordt. Dat zou ook moeten gelden in je onderneming. Er is altijd ruimte voor progressie en verbetering. Wanneer je een doelstelling behaalt, zet je de volgende doelstelling en bereid je je plan van aanpak voor om ook deze weer te behalen.

Word comfortabel met oncomfortabel te zijn in krachttraining en je zult dit ook zijn in het ondernemerschap. John Assaraf zei eens: ‘The comfort zone is a beautiful place, but nothing ever grows there.‘ Het moment dat het comfortabel wordt, is het moment dat je jezelf meer moet pushen.

Beiden hebben structuur nodig.

Ondernemers hebben vaak structuur nodig in hun leven. De meesten zetten hun wekkers op exact hetzelfde uur, elke dag opnieuw (zelfs in het weekend), werken in vaste blokken en vermijden tijdsverlies als de plaag.

Het geweldige aan krachttraining is dat dit zich goed leent aan mensen met dit soort mindset.

Regelmatig aan krachttraining doen kan ervoor zorgen dat je nog beter structuur kunt geven aan je dag. Om continu progressie te maken bij krachttraining, moet je een plan van aanpak hebben, trainingsessies inplannen waarin doelen behaald moeten worden. Je moet structuur hebben.

Beiden zijn een non-stop gevecht.

Als het erop aan komt is krachttraining niets meer dan een gecontroleerd gevecht tegen een bepaalde weerstand. Zodra je sterker wordt, worden de gewichten zwaarder. Het is een non-stop gevecht, waarbij elke training je de mogelijkheid biedt om sterker te worden dan de week voordien, tenminste als je uit je comfortzone durft te stappen.

Een perfecte analogie met succesvol worden in het ondernemerswereldje.

En nu...

Oke, je bent verkocht. Je hebt je kast volgepropt met nieuwe fitnesskleren en je ziet jezelf al staan als Calvin Klein-onderbroekenmodel.

Niet zo snel want dit is niet de initiële bedoeling. Of je nu 18 of 65 bent, de sleutel tot succes bij krachttraining is om eerst verantwoord de basis bewegingspatronen aan te leren met een correcte techniek en uitvoering.

Jij, als échte ondernemer, bent misschien geneigd om er met volle vaart tegenaan te gaan met de goede hoop dat het wel goed komt. Dat type denkpatroon gaat er echter voor zorgen dat je sneller bij de kinesist eindigt dan je ‘rugverschot’ kunt zeggen.

Leer de compound oefeningen zoals de squat, bench press, deadlift, pull-up, etc, aan met een licht gewicht en een correcte uitvoering. Zorg ervoor dat je zeker bent dat je de techniek meester bent voordat je omhoog gaat in gewichten. Dit is waar de meesten de fout in gaan. Slechte opwarming, foute technieken, ‘ego’-lifting en de blessures staan om de hoek te loeren. Zorg ervoor dat je trainingsschema optimaal is afgestemd op jouw kunnen, doelen, lichaamsbouw, sportgeschiedenis, mate van progressie, etc., zodat je de kans op blessure minimaliseert en je continu progressie kunt boeken. Je zou week na week sterker moeten worden, zeker als een beginner.

Dit is waar een goede personal trainer in het spel komt. Een goede personal trainer of coach zorgt ervoor dat je trainingsschema volledig op jou is afgestemd. Rekening houdend met je sportgeschiedenis, kwaaltjes, werkagenda, lichaamsbouw, doelen, etc. maakt hij samen met jou een ideaal trainingsschema op maat, zodat jij continu verbetering en progressie maakt in je trainingen en fysiek.

Niks in het leven komt zonder kost. Dat zal jij, als ondernemer, goed beseffen. Iets van waarde opbouwen, hetzij een bedrijf, hetzij een gezond, sterk lichaam, heeft discipline en doorzettingsvermogen nodig. Desondanks dat krachttraining een investering is in kostbare tijd, zijn de voordelen het meer dan waard.

Goed gek dus en koppig volhardend om zelf de volgende stap te zetten. Tot in de gym!

 

Deel dit artikel

Alex Mann Alex Mann

Over de auteur

Mijn coaching benadering is 100% wetenschappelijk gefundeerd. Elk principe dat ik gebruik is gefundeerd en gevalideerd door evidentie en persoonlijke ervaring. is iets niet evidence-based, dan zal ik er geen gebruik van maken.

WhatsApp

Meer info aanvragen

Vraag vrijblijvend extra info aan ivm personal training. We werken graag een aanbod op maat uit naar jouw behoeften.

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Contacteer ons

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Boek een intake

Maak een afspraak door het onderstaande formulier in te vullen.