Waarom cardio overrated is

Alex Mann · 1 September 2020

Een van de grootste fitnessmythes die er bestaat is dat cardio nodig is voor vetverlies. De basic-fits zitten overladen met “cardio bunnies” die urenlang hun schoenen verslijten op de loopband allemaal in het teken van “afvallen”. Cardio is per slot van rekening toch dé manier om je ‘love handles’ kwijt te geraken en dat fitte figuur te krijgen? Toch?… Toch?…

Het eerste waar mensen aan denken bij afvallen en vetverlies, is joggen, zwemmen, fietsen en algemeen meer bewegen. Beweging (lees: cardio) is bij velen de methode tot gewichtsverlies en een mooier lichaam. Vaak trekt dit zich zo ver door dat ze eindeloze uren per week op de loopband of fiets spenderen zonder er daadwerkelijk nog plezier in hebben. Hoewel het voornemen van “meer bewegen” zeker iets positief is, betekent dit niet dat dit zich ook vertaalt in “vetverlies”. Als je het artikel omtrent caloriebalans hebt gelezen weet je waarom.

Een betere oplossing…

Energiebalans. Als je vet wilt verliezen moet je energie-inname goed zitten. Concreet: je moet minder calorieën consumeren dan dat je er verbrandt. Je moet in een negatieve energiebalans zitten. Wetende dat je gemakkelijk een uur aan matige intensiteit cardio moet verrichten om één twix eraf te werken, moet je dus geen raketgeleerde zijn om in te zien dat cardio niet de beste oplossing is voor gewichtsverlies en dat een slecht dieet al die uren op de fiets of loopband snel teniet kan doen.

Alles draait om energiebalans

Het is dus een stuk gemakkelijker en efficiënter om je voeding consequent aan te passen (zie hoofdstuk energiebalans), dan eindeloze uren jezelf te liggen afmatten op de hometrainer om vervolgens op te merken dat je nog steeds niet genoeg bewogen hebt om dat zakje M&M’s eraf te krijgen.

Het aantal uren cardio gaat dus niet bepalen of je al dan niet afvalt, maar wel of je gedurende een langere periode in een negatieve energiebalans zit. Dit is overigens het makkelijkst te bekomen via je voeding.

Let hierbij wel op dat dit tekort niet té groot mag zien, want anders ga je niet alleen vetmassa afbreken maar ook spiermassa en krijg je op langere termijn een jojo-effect. Hoe je je energiebalans best kunt bepalen lees je in het artikel “energiebalans”.

Een nuttige tool

Cardio is zeker ook niet volledig nutteloos. Een negatieve energiebalans kan je ook creëren door cardio. In eerste instantie is het echter wel het gemakkelijkst en het meest efficiënt om je tekort te creëren door je voeding aan te passen. Je kunt namelijk nooit een slecht voedingspatroon volledig compenseren door meer beweging. Dan zou iedereen een sixpack hebben.

Don’t be this girl…

Met dagelijkse cardio kun je je verbruik per dag een paar honderd calorieën omhoog schroeven als aanvulling op je dieet. De basis blijft hoe je de rest van de dag met je voeding omgaat. Eet je jezelf in een calorie deficiet of een surplus? Zorg ervoor dat je over het algemeen in een tekort zit op het einde van je dag. Al doe je 4 uren cardio per dag, indien je niet in een calorie deficiet zit op het einde van de dag, ga je niet afvallen. Dat gezegd zijnde kan cardio er dus wel voor zorgen dat je een paar honderd calorieën extra aan je dagelijks calorieverbruik kunt toevoegen als aanvulling op je dieet.

 

Take home message

Je energiebalans is heer en meester. Wil je vet verliezen, dan moet je in een tekort zitten. De makkelijkste en meest efficiënte manier om dit te doen is je voeding zo aan te passen dat je meer calorieën verbrandt dan je opneemt. Cardio kan hierbij een handige tool zijn om een paar honderd calorieën meer te verbranden per dag, maar gaat nooit een slecht dieet kunnen compenseren. Cardio is dus een nuttig wapen in je arsenaal om vet te verliezen, maar je energiebalans en voeding blijft de basis.

Deel dit artikel

Alex Mann Alex Mann

Over de auteur

Mijn coaching benadering is 100% wetenschappelijk gefundeerd. Elk principe dat ik gebruik is gefundeerd en gevalideerd door evidentie en persoonlijke ervaring. is iets niet evidence-based, dan zal ik er geen gebruik van maken.

WhatsApp

Meer info aanvragen

Vraag vrijblijvend extra info aan ivm personal training. We werken graag een aanbod op maat uit naar jouw behoeften.

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Contacteer ons

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Boek een intake

Maak een afspraak door het onderstaande formulier in te vullen.